Tolv klubbar grundar The Super League

Från början är det alltså tolv klubbar som har skrivit på och gått med på att gå med i den nya Superligan. Sex lag från England, tre lag från Italien och tre lag från Spanien. Totalt vill ligan har femton lag som grund där därefter lägga till fem platser som kan nås via framgångar i de inhemska ligorna, ungefär som CL ser ut idag. Med den stora skillnaden att de femton lag som är stommen till detta aldrig kan åka ur. Vilket liknar strukturen i de Amerikanska toppligorna och kan även liknas basketens Euro league. Klubbarna som har valt att gå med i detta spektakel är följande: 

Från England:

 • Arsenal
 • Manchester United
 • Liverpool
 • Tottenham
 • Manchester City
 • Chelsea

Från Spanien och Italien: 

 • FC Barcelona
 • Real Madrid
 • Atletico Madrid
 • Juventus
 • AC Milan
 • Inter Milan

Så fungerar Super League

Ligan kommer att innehålla 20 lag från de bästa ligorna runtom i Europa. Lagen delas in i två grupper med 10 lag i varje. Det är dubbelmöten som gäller mellan samtliga lag i varje grupp. Lagen som slutar etta, två och trea i varje grupp tar sig automatiskt vidare till kvartsfinal medan de som slutar på femte och sjätte plats får spela playoff om de sista platserna i kvartsfinalerna. Slutspelet kommer i sin tur spelas under en 4 veckors-period där sedan en vinnare koras.  

Grupp 1

Grupp 2

 • 20 deltagande klubbar varav 15 är de konstanta grundarna av ligan plus 5 lag som kan kvalificera sig genom att göra bra i från sig/vinna deras inhemska liga.
 • Matchdagar mitt i veckan precis som CL för att kunna fortsätta deltaga i sina respektive ligor, de inhemska ligorna ska fortsatt vara grundstenen för samtliga lag.
 • Ligan ska starta varje Augusti i två grupper med tio lag, där det ska spelas matcher på hemmaplan och på bortaplan. Topp tre i båda grupperna kvalificerar sig automatiskt till slutspelet medan de som slutar på fyra och femma möts ett dubbelmöte för att ta sig till slutspelet. Där efter är det slutspel precis som vi ser idag i CL idag med dubbel möte och sedan en final på beutral mark.

Kritik från flera håll angående Super League

Det är massiv kritik från alla håll, väldigt få människor ser detta som något positivt. Stora stjärnor har kommit med utlåtanden och det är hårda ord. Gary Neville var snabbt ute och anklagade de stora Engelska klubbarna för att vara giriga och egoistiska. Kören är väldigt samstämmig och det blir svårt för klubbarna och Super Leagues ledning att få detta spektakel till på rätt väg. I slutändan så handlar det enbart om pengar. Många tränare har också nämnt att om deras lag går med på att spela i Super League så lämnar de sin klubbar. Klopp var tidigt ute med detta enligt rykten och José Mourinho fick lämna sin tränarroll bara 12 timmar efter att ligan presenterats. Om det hade med att han gick emot ledningen eller annan anledning vet vi inte i nuläget.

Ser vi på kritiken från svenskt håll så är den inte nådig. Erik Niva är en av de som gått hårdast fram och nämner bland annat att ”En sluten liga en död liga”. Vad vi kan se så finns det inga positiva texter eller utlåtande angående detta, förutom från de som skapat ligan, naturligtvis.

Superligans ledning är bildat av klubbarnas ägare

Det är de stora klubbarnas ägare som gått samman tillsammans med storbanken J.P Morgan för att skapa The Super League. De namn som nämns mest frekvent är Florentino Pérez (Real Madrid), John W Henry (Liverpool), Joel Glazer (Manchester United), Stan Kroenke (Arsenal), dessa är samtliga storägare i några av Englands största klubbar. Personen som nämns som en av initiativtagarna är Manchester Untieds VD Ed Woodward som nu också hoppat av från sin plats i UEFA. Öven Juventus Ordförande Andrea Agnelli har lämnats sina uppdrag hos UEFA och ESC. Redan innan detta blev känt så har samtliga av dessa ägare blivit kritiserade för att inte ha något som helst intresse i klubben de äger utan enbart sett investeringen som en inkomstkälla. Florentino Peréz har också gått ut och bekräftat det alla förutspådde att det handlar mycket om det ekonomiska. Men han anser även att det är en vinst för fotbollen och att ligan inte är stängd, enbart för de 15 lag som kommer att bygga upp stommen. Resterande 5 platser kommer att vara öppna. Vi kommer att komma med mer information när vi får den.

Klubbarna kan straffas av UEFA och FIFA

UEFA gick direkt efter att Super League presenterades ut med sitt egna pressmeddelande där det sa ifrån ordentligt. Det hotar med att bannlysa samtliga klubbar och spelare att deltaga i de inhemska ligorna, de internationella turneringarna och till och med förbjuda spelarna i dessa klubbar att representera sina landslag i EM och VM. Det kan stå sig väldigt dyrt om Utbrytarklubbarna kan nå en överenskommelse med UEFA. Vilka spelare är villiga att riskera sina karriärer för att spela i en Europeisk Superliga och inte få representera sina landslag?

Super League förstör för de mindre klubbarna

Den största kritiken som många av oss har är att ligan i princip är stängd. Det fina med CL och EL idag är att mindre klubbar från mindre ligor har möjligheten att ta sig ut i europa och få chansen mot jättarna. Flera har gjort det och även lyckats väldigt bra. Det är detta många klubbar sliter så hårt för. Detta sätter minst sagt käppar i hjulet för de här lagen. Vi i Sverige har haft förmånen att se flera klubbar kämpa på den internationella scenen med Malmö FF nu senast. Historiskt sätt har vi inte många stora framgångar förutom IFK Göteborgs UEFA-cup titel 1982. Men det krävs inte vinst för att nå framgång för de små lagen. Att ta sig till Champions League och Europa League betyder väldigt mycket ekonomiskt vilket gör detta ett slag i ansiktet för alla småklubbar och ligor runtom i Europa.