Speltips Europa League

Vi på Läktaren tycker Europa League är mycket intressant och lägger alltid ut speltips när det vankas Europa League. Det går att hitta riktigt fina odds i denna turnering då storlagen som missat Champions League oftast kan ställa ut ett “reservlag” på plan. Ett tips är alltid att kika startelvan innan du lägger dina spel då lagen kan komma att rotera väldigt mycket. Detta eftersom speldagarna är torsdagar i Europa League och dom flesta lag spelar matcher i ligan på helgen. Våra speltips Europa League är välanalyserade och ger dig all information du behöver för att känna dig bekvääm med att lägga ett spel. Europa League är lillebror till Champions League när det kommer till spelkvalité ute på planen. Men hemma vid datorerna så är Europa League minst lika stort som Champions League. Dom allra vanligaste spelen som läggs på Europa League är:

  • Fulltidsresultat
    Vem vinner matchen, man får använda sig av 1, X och 2 som tecken.
  • Över/Under spel
    Över/under spel är nästan vanligare än fulltidsresultat. Det finns massor av Över/Under spel där mål är vanligast. Men även hörnor och kort är högt upp på omsättningslistan.
  • Handicap
    Att lira handicap spel är vanligt på alla sporter inom betting världen, enkelt förklarat är, hur mycket fördel får ditt lag ha när matchen startar. Till exempel Arsenal -1.5 måste Arsenal vinna med minst två baljor för att spelet ska bli grönt, om spelet är Arsenal +1.5 får Arsenal inte torska med mer än två baljor. Ett vanligt handicap spel är asian handicap.

Det är tre av dom allra vanligaste spelen på Europa League, något som spelbolagen har väldigt högt är livespel, som vanligt är livespel väldigt vanligt inom betting. Europa League är väldigt stort hos bettingbolagen och det är inte omöjligt att det finns över 200 spelalternativ på varje match, så här kan man vinna deg. Missa inte att kika in på sajten inför varje omgång för att hitta våra speltips till Europa League.

Europa League 2022/23 slutspel

Det är dags för slutspelet i Europa League och det vankas massa spännande matcher direkt. 16-delsfinalerna börjar snart och nedan ser ni samtliga matcher som ska spelas.

Åttondelsfinaler – första mötet

Torsdag 9/3

18:45: Union Saint-Gilloise–Union Berlin

18:45: Arsenal–Sporting Lissabon

18:45: Ferencvaros–Bayer Leverkusen

18:45: Real Sociedad–Roma

21:00: Fenerbahce–Sevilla

21:00: Freiburg–Juventus

21:00: Real Betis–Manchester United

21:00:Feyenoord–Sjachtar Donetsk

Åttondelsfinaler – returmöten

Onsdag 16/3

18:45: Fenerbahce–Sevilla

18:45: Freiburg–Juventus

18:45: Real Betis–Manchester United

18:45: Feyenoord–Sjachtar Donetsk

21:00: Union Saint-Gilloise–Union Berlin

21:00: Arsenal–Sporting Lissabon

21:00: Ferencvaros–Bayer Leverkusen

21:00: Real Sociedad–Roma

Om Europa League

Som sagt så startade Europa League säsongen 1971/1972 men då vid namnet Uefa Cupen. Det var år 2009 som namnet ändrades till nuvarande namnet Europa League. Det är 55 europeiska länder som har med lag i turneringen. Alla nationer har tre lag med förutom Liechtenstein (1), Gibraltar (2), Andorra (2), San Marino (2) samt Kosovo (1). Innan gruppspelet är det fyra kvalrundor. Det är 94 lag som går in i kvalrunda ett. I runda två är det sammanlagt 74 lag där vinnarna från kvalrunda ett finns samt lag från högre rankade nationer och lag som torskade i Champions League kvalet. I kvalrunda tre finns 52 lag där fortsatt förlorande lag från Champions League kvalet återfinns och lag som klarade runda två.

Playoff rundan

Nu är vi framme vid Playoff runda där lag som klarade runda tre finns och lag som torskade runda tre i Champions League kvalet. Vinnarna i Playoff rundan går till gruppspel, det är väldigt många lag som finns i Europa League kval och det kan bli lite rörigt när lag från Champions League slussas in i alla kvalrundor. Framme i gruppspel är det 48 lag. 17 lag är direktkvalificerade på grund av nationens ranking. 21 lag kvalar sig in och 10 lag kommer från Champions League. 48 lag delas in i 12 olika grupper där lagen möts både hemma och borta. Sedan går ettan och tvåan går till slutspel.

Slutspel Europa League

I slutspel är det 32 lag, det beror på att treorna i Champions Leagues gruppspel får en gratisplats i slutspelet i Europa League. Väl framme i slutspel spelas, 32-delsfinal, 16-delsfinal, kvartsfinal och semifinal i två möten (hemma, borta) i finalen spelas en match. Prispengarna är stora, går man till gruppspel är varje poäng man tar värda ungefär 1 miljon kronor. Skulle man kamma hem hela turneringen så drar man hem cirka 100 miljoner kronor. Dessa summor ökar oftast inför varje säsong så detta är inte något exakt.

För spelschema samt statistik från turneringen så rekommenderar vi uefa.com.

Streama Europa League

Det är lika enkelt att streama Europa League som att streama Champions League, och det är mycket billigare. Rättigheterna till Europa League har Viasat. Har du ett Viaplay-konto så kan du därmed se alla matcher från Europa League. Det finns även en hel del spelbolag du kan streama matcherna hos. Där kan du även se matcherna virtuellt, alltså via en karta och följa bollens bana längs planen i realtid.

Historia Europa League

Turnering har spelats sen 1971 och då vid namnet UEFA Cupen och då vanns turneringen av Tottenham. Fram till säsongen 1996/1997 spelades finalen i bäst av två möten (hemma/borta). Säsongen 2009/2010 ändrades namnet från UEFA Cupen till Europa League och det heter turneringen än idag. Sevilla leder antal titlar i Europa/Uefa cupen med fem titlar, två ligger Liverpool, Inter och Juventus med tre titlar.

Intertotocupen är någon ni kanske känner igen, det var egentligen kvalet till UEFA cupen. Från och med nära turneringen bytte namn för dryga 10 år sedan så slopades även Intertotocupen mot ett helt vanligt utslagnings kval. För i tiden fick tre lag vara med i UEFA cupen med Fairplay, då utgick man ifrån gula kort, röda kort, positivt spel, respekt för domare och motståndare, funktionärernas uppträdanden och publikens uppförande.

IFK Göteborg har vunnit turnering vid två tillfällen, 1982 slog man favoriten Hamburg med 4-0 efter två möten. Sverige har även en ledare i antal mål, det är Henrik Larsson som nätat flest gånger i turneringen, han har stått för 40 mål (Feyenoord, Celtic och Helsingborg).