Senaste speltipsen NFL

Spelstopp
Match/Event
Spel
Odds
1 Jan
22:25
Chargers -6.5, Scott/Davis Interception
1.91 / 7.75 / 8.95 (Expekt)
Vinst
1 Jan
19:00
Förlust
24 Dec
19:00
Vinst
30 Oct
21:25
Vinst
30 Oct
18:00
Förlust
9 Sep
02:15
Rams ML / C.Akers TD & Donald sack
2.15 / 2.25 / 2.45 (Expekt)
Push
13 Feb
23:59
Bengals -4.5 / O.B.J TD / First pen: Holding
1.97 / 2.37 / 3.75 (Unibet)
Förlust
30 Jan
23:59
Rams -3.5 / Odell Beckham jr TD / Ö51.5P
2.00 / 2.50 / 3.09 (Unibet)
Förlust
30 Jan
21:07
Vinst
17 Jan
02:17
Kombospel: Kansas City Chiefs -6 & Ö41.5P / C. Jones över 0.5sacks / M. Burton TD
2.00 / 2.85 / 16.00 (Unibet)
Vinst
16 Jan
19:00
Vinst
16 Jan
02:15
Ö43.5P / Harris TD / Knox TD
1.91 / 2.28 / 3.65 (Snabbare)
Förlust
9 Jan
22:25
Patriots -6, Ö 43.5 & Harris 2TD's
1.90, 2.48 & 7.50 (Unibet)
Förlust
2 Jan
22:25
Vinst
19 Dec
02:15
Förlust
21 Nov
19:00
Vinst
15 Nov
02:20

Speltips på NFL

Amerikanska Fotboll är oerhört stor framför allt i USA och NFL som ligan heter. Det blir därför väldigt naturligt att våra tips på amerikansk fotboll fokuserar på just speltips NFL. Det finns dessvärre inte massor av ligor att betta på när det kommer till Amerikansk Fotboll. Den allra största bettingen är på NFL och varje lag spelar ungefär en match per vecka. När det är NFL omgång så finns det massor av spelalternativ. Du kan spela på andra ligor än NFL, Spelbolagen börjar få igång mer ligor och det är bara kolla på just din bettingsida vad som erbjuds. Dom vanligaste speltipsen på NFL är:

  • Matchresultat – Vem vinner matchen?
  • Handicap – Som vilken sport som helst, vilket handicap får ditt lag ha?
  • Över/under spel – Över/under spelen på antal poäng är det största spelet, det finns dock över/under spel på olika spelare med allt från hur många meter man springer till hur många touchdown man gör.

Vi har bara listat de tre största spelalternativen som finns men en NFL-match brukar ha ungefär 150 spelalternativ, så kika hos ditt spelbolag och kolla vilka spel som erbjuds. Då vi inte regelbundet erbjuder NFL speltips så rekommenderar vi dig att kika in då och då för att se vad som erbjuds. Är du osäker över hur asian handicap funkar så har vi en guide du kan läsa här.

Så fungerar NFL

Sporten går ut på att göra så mycket poäng som möjligt, och poängen får du genom att ta bollen förbi End zone (målområde), andra sättet är att sparka bollen mellan den jättestora ställningen som finns på båda sidorna på planen. Under säsongen publicerar vi massvis med speltips till NFL. Ett lag innehåller allt från 45 till 55 spelare vilket gör att laget är enormt stort med spelare och staben. Det är oerhört mycket pauser i sporten, effektiv speltid är ungefär 10 sekunder per spel sen är det paus i cirka 1 minut och sedan håller det på så. Planen är cirka 110 meter lång och 49 meter bred och spelas på hybridgräs som oftast. Planen och antal spelare är taget från den vanliga fotbollen.

Så får lagen poäng

Spelet är extremt komplicerat om man ska bemästra varje ”regel” och förstå alla saker, speciellt om man inte har följt NFL under en längre tid. Det finns ett flertal sätt att få poäng, men de nämnda ovan är vanligast och är såklart Touchdown som ger 6poäng (+ Chans till extra) och Field goal som ger tre poäng. Efter varje touchdown så får laget själva välja ifall de vill göra ett försök på en eller två extra poäng, något som skiljer sig. Vid en extra poäng så ska lagets kicker sparka in bollen, detta brukar sitta runt 95% av gångerna. Ifall man försöker ta två poäng, något som är ganska ovanligt förutom i slutet av matcher där det skiljer två eller nio poäng etc, är att laget får 1 försök på sig ifrån 1yard linjen att göra en till ”touchdown”. Klarar de det, får de två extra poäng (totalt 8), misslyckas de får de ingen extra, utan bara de sex som de fick för touchdownen. 

I grund och botten handlar spelet om att försöka få bollen till motståndarnas planhalva när man har sin offensiv på planen, och när man har sin defensiv på planen försöker man se till att motståndarna inte tar sig till deras egna mål. Det finns såklart extra saker man kan göra som defensiv, bland annat göra en “interception” där man tar bollen från motståndarlaget, oftast gjort vid ett passningsförsök som misslyckas. Lagen har varje gång fyra försök på sig att ta sig tio yards (9.1meter) För varje gång som de lyckas ta tio eller mer, får de fyra nya försök. 

Planen är 100yards lång och räknas från ena lagets mållinje (goal line) till mittlinjen (50yards-linjen) och sedan till motståndarnas målinje (goal line).

Positioner i NFL

De elva spelarna som finns på planen har olika roller, dom viktigaste rollerna är:

Quarter Back (QB)

Nästan den viktigaste spelaren på planen, härföraren, spelfördelaren. Han får bollen och lämnar över den till en springande spelare eller försöker passa till en medspelare och tjäna meter. Kan jämföras med en point guard i basket.

Running back (RB)

När runningbacken får bollen så springer han med den i 99 fall av 100. Antingen tar han bollen direkt ifrån att den ”snapas” eller så ger QB’n den till honom och försöker ofta göra det ”hemligt” så att de defensiva spelarna inte ser vem som har bollen.

Wide receiver

De spelarna som spelar på kanterna och är mottagningarspelare. De försöker springa en bestämd rutt och göra sig fri ifrån motståndarspelare så de kan ta emot bollen ifall passningen kommer!

Defensive line

Detta är spelarna som står närmast bollen när man har sitt defensiva lag ute. Det innebär oftast de spelare som försöker att ta sig till Quarterbacken för att göra en sack (Tacklar QB’n så de tappar yards på spelet) men även de som försöker stoppa spelet ifall det offensiva laget försöker att springa med bollen istället för att passa. 

Offensiva line

Líkt D’lines över är det de spelarna som står längst fram, dessa spelare är de som har ansvar för att sin egna QB har så mycket tid som möjligt att bestämma sig vart han ska passa, men även för sina wide receivers att springa så långt som möjligt. Ifall det läcker här i ett lag, är deras offensiv fullständigt körd. 

Safety

De spelarna i det defensiva laget som spelar längst bak och oftast ska täcka upp för de längsta passningsspelen.Säsongen i NFL

Enklast är att dela upp NFL-säsongen i tre delar. Eftersom säsongerna är ganska korta jämfört med många andra lagsporter så är alla dessa tre delar väldigt viktiga för lagen.

Försäsong

Försäsongen spelas mellan augusti och september varje år. Proffsen kanske spelar max en kvart per match och resten får dom lite mer orutinerade spelarna lira.

Grundserie

I grundserien spelar lagen 16 matcher på en 17-veckors period. Matcherna brukar vara lagda på söndagar. Anledningen till varför det inte spelas mer matcher är enkelt, det är en stor skaderisk och fler matcher i veckan hade inte funkat i denna sport.

Playoffs

Sju lag ifrån båda sidorna av ligan (AFC & NFC) går till slutspel där det bästa laget i båda ligorna får BYE week första rundan, d.v.s. de slipper åttonsdelsfinalen även kallat wildcard-rundan! Att det är sju lag som går vidare är nytt för säsongen 20/21, tidigare har det endast varit sex lag. Oddsen att vinna Super Bowl har alltid varit i din favör om du varit ett av de fyra lag som sluppit wildcard-rundan. Inför förra året var det endast 21% av gångerna som Super Bowl-vinnarna även spelade första rundan i slutspelet!

Slutspelsmatcherna avgörs efter enbart en match och hemmaplansfördel ges till det lag som har bäst ranking efter grundserien. Laget som avancerar från NFC kommer möta laget som vinner AFC i Super Bowl som spelas på neutral mark. Slutspelet spelas på några veckor och Super Bowl brukar vara tidigt i Februari.

Inga lag kan åka ur NFL men det är inte helt omöjligt att något lag tillkommer eller flyttas likt NHL i hockey.

Viktiga termer i NFL (Amerikansk fotboll)

Som vi nämnde tidigare så är det nästan en hel vetenskap att ha koll på allt som är NFL. För att göra det lite enklare för dig att hänga med så har vi listat några av de viktigaste termerna i Amerikansk fotboll nedan.

Sack

När Quarterbacken håller i bollen samtidigt som han blir tacklad. Resulterar alltid i negativa yards. Exempelvis om det inför spelet var 1 & 10 kan det efter en sack vara 2 & 16.

Punt

När det offensiva laget står inför sitt fjärde försök och har en lång väg kvar till motståndarnas mållinje, väljer man ofta att göra en punt. Sparkar iväg bollen mot motståndaras planhalva för att få dem att starta så långt bak som möjligt med sin offensiv. 

Touchdown

Sex garanterade poäng till laget som gör det. Chans på 1 eller 2 extra poäng.

Field goal

Tre poäng till laget som gör det. Ingen chans till extrapoäng.

Interception

När det defensiva laget lyckas ta bollen mitt i ett spel och får därmed avancera med den och ta fram sitt offensiva lag, vart den än blev tagen. 

Fumble

När spelaren som har bollen av någon anledning tappar den. Detta kan ske för att spelaren helt enkelt tappar den, men även att den blir tacklad ur personens händer. Spelaren som får tag på bollen efter att den ligger på marken ger bollinnehavet till sitt eget lag. 

Exempel: En runningback ska försöka springa med bollen men den tacklas ur hens händer

  • Det defensiva laget är först på bollen och får då spela med sin offensiv ifrån den yard som bollen blev återtagen. 
  • Det offensiva laget får tillbaka bollen och spelet tas tillbaka om bollen träffade marken ELLER om den aldrig gjorde det utan endast låg på en spelare eller liknande, räknas spelet och de fortsätter ifrån den plats som de återfick kontroll på bollen.

Streaming NFL

Streamingen av Amerikansk fotboll är svår, det är egentligen NCAA och NFL:s hemsida som varje match sänds på. Rättigheterna på NFL i Sverige har Viaplay och dom brukar även ha studio alla söndagar där de sänder minimum fyra matcher varje vecka. De brukar även vara duktiga på att visa matcherna som spelas på Torsdagar/Fredagar.  Dessvärre har inget bettingbolag rättighet till att visa någon amerikansk fotboll.

För att hitta statistik samt resultat från NFL så rekommenderar vi dig deras officiella sajt nfl.com.

Svenskar i NFL

Det är ovanligt med europeer i NFL och otroligt ovanligt med svenskar. Det är faktiskt endast åtta svenskar som har fått testat på spel i NFL. Ola Kimrin var den senaste svenskan att spela i NFL, det var år 2004 som han spelade fem matcher som Kicker för Washington Redskins, numera Washaington Football Team.

Amerikansk fotboll i Sverige

Amerikansk fotboll i Sverige är inte speciellt stort, föregående år var det Stockholm Mean Machines som vann men utöver det har Carlstad Crusaders varit dominanta det senaste decenniet